شرکت مایان(دیما دیزل)، در نمایشگاه اخیر خودروی تهران در شهر آفتاب، اقدام به رونمایی از نمونه ی جدیدی از کامیونهای دیما کرد. این کامیون به صورت جفت دیفرانسیل (آرایش محوری 6X4) ، معدنی و با کاربری کمپرسی می باشد. کمپرسی دیما هم مثل سایر محصولات دیما در ایران، محصولی از خودروسازی جک چین با کد JAC Gallop K5W 6×۴ می باشد. در این مطلب به بررسی دیما HR500 محصول جدید مایان پرداخته ایم.
طراحی داخلی و خارجی دیما HR500
طراحی بیرونی این کامیون مطابق با محصول باری ۱۹ تن MR285 و کمپرسی ۱۹ تن دیما هست. ارتفاع اتاق در نمونه ی جفت ۲۶ تُن، به وضوح بالاتر رفته است. این مورد البته برای کاربری این کامیون که مختص مناطق سخت گذر و معدنی هست، طبیعیست. برای جلوگیری از عدم برخورد و به زیر کشیدن خودروهای سواری در معابر شهری، دو قطعه گارد قوطی مانند به جلو و عقب این محصول اضافه شده است. برای ورود به کابین باید سه پله را پیمود. در وسط کابین هم شاهد پالونی بزرگ و یک تکه به سبک سایر کمپرسی ها هستیم.
طراحی بیرونی ساده و تا اندازه ای خشن هست. خطوط کشیده در قسمت جلوپنجره که به چراغهای یکپارچه و لنز دار با طراحی خشن منتهی شده است. هرچند استفاده از مه شکنهای گرد مقداری در تناقض با طراحی زاویه دار جلوی این محصول می باشد.
طراحی داخلی مشابه طرح جدید داخلی کامیون MR285 هست. این طراحی برای یک کامیون در این سطح تا اندازه ی زیادی زیبا به نظر میرسد. متریال استفاده شده در کابین هم با توجه به استیج این خودرو، در وضعیت خوبی به سر میبرد. استفاده از قسمتهای چرم مصنوعی با سلیقه صورت گرفته که فضای متفاوتی را برای راننده ایجاد میکند.
مشخصات فنی دیما جفت کمپرسی
موتور نصب شده روی دیما کمپرسی جفت، بر خلاف نمونه ی ۱۹ تن، شش سیلندر و دارای حجم ۱۲ لیتر ساخت کامینز هست (Cummins ISGe5-460) یعنی تقریبا چیزی مشابه با کشنده ی دیما HT490. این موتور قادر به تولید ۴۶۰ اسب بخار نیرو و گشتاور ۱۹۰۰ نیوتن متر هست. مثل اکثر تولیدات این روزها نیز مجهز به استاندارد آلایندگی یورو ۵ + EEV می باشد.
گیربکس هم به لحاظ نوع استفاده سخت، از نوع ZF دستی انتخاب شده که دارای ۱۶ دنده جلو و ۲ دنده عقب می باشد. البته این گیربکس با سردنده ی JAC همراه شده که نشان میدهد این گیربکس مختص کامیونهای جک در نظر گرفته شده است. دیفرانسیلهای عقب از نوع قدرتی و دارای جفت کن و قفل کن هستند که لازمه ی همچین خودرویی میباشد. هرچند بر خلاف پیلسان، این محصول دارای ریتاردر هیدرولیکی گیربکس نیست و فقط دارای ریتاردر موتور هست.
فنر بندی در جلو و عقب این کامیون کمپرسی، از نوع فنر تخت پارابولیک (یا شمش) می باشد که برای این کامیون با کاربری که دارد، نکته مثبتی هم به حساب می آید.
سرتاسر شاسی این محصول از نوع دوبل (۸ و ۶ میلیمتر) می باشد که در برخی نقاط هم برای تقویت بیشتر شاسی سوم نیز قرار گرفته است.
امکانات رفاهی و ایمنی کمپرسی جفت دیما HR500
از امکانات رفاهی کمپرسی جفت دیما میتوان به کروز کنترل، دی لایت، تهویه مطبوع اتوماتیک، سنسور نور (اتولایت)، سیستم مالتی مدیا، کلیدهای کنترلی روی غربیلک فرمان، صندلی راننده پنوماتیک، رادار خط خوان، ترمز اضطراری هوشمند، دوربین ۳۶۰ درجه، یخچال، کولر درجا و… اشاره کرد.
وجود همچین امکاناتی در حد کشنده ها، آنچنان مورد توجه نیست. ولی اگر در نظر بگیریم که این کامیون کمپرسی قرار است با بنز واگن هود نارنجی ۲۶۲۴ ایران خودرو دیزل رقابت کند که به تازگی هم دچار تغییراتی از سوی سازنده شده، آنوقت لیست آپشن های قابل اتکایی دارد.
اتاق این کامیون از نوع نیم خوابدار هست که یک فضای استراحت کوچک را در پشت صندلی شاگرد و راننده فراهم آورده است. این مورد به تنظیم بهتر صندلی و راحتی سرنشینان هم کمک میکند.
قیمت و رقبای کمپرسی HR500 دیما
از رقبای کامیون کمپرسی دیما میتوان به پیلسان کمپرسی C7H 440، فاو ۴۶۰ کمپرسی محصول بهمن دیزل، شاکمان X5000D محصول آرین دیزل، بنز واگن هود ۲۶۳۰ ایران خودرو دیزل گواه اشاره کرد. تا این لحظه قیمت این کامیون اعلام نشده است ولی با توجه به قیمت رقبا احتمالا با رنج قیمت ۶.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان به بازار عرضه خواهد شد.
نظر شما در مورد این کامیون کمپرسی جدید چیست؟ تجربه ی خود را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید