در صنعت حمل و نقل انتخاب یک خودرو مناسب می تواند تفاوت چشمگیری در راندمان و سودآوری ایجاد کند. کامیونت بونیز ۶ تن و ۸.۵ تن با توجه به مشخصات خود می تواند یک انتخاب مناسب برای کسب و کار ها و رانندگان زحمتکش باشد. در این مقاله به بررسی کامیونت بونیز پرداختیم و نگاهی دقیق به عملکرد و مشخصات فنی و ظاهری آن داریم. با مجله خودرو اتوبان همراه باشید تا بررسی کامیونت بونیز را از دست ندهید.
پس از رونمایی و معرفی هر نوع خودرویی اولین سوالی که ممکن است به ذهنتان خطور کند اصالت خودروست. همانند اکثر کامیونت های موجود در بازار کشورمان که اصالت چینی دارند کامیونت بونیز نیز از این قاعده مستثنی نیست. شرکت مادر این کامیونت گروه دانگ فنگ موتورز است که همکاری گسترده ای با سایپا دیزل دارد و حضوری پر رنگ در صنعت حمل و نقل ایران با خودرو های سبک و سنگین خود دارد.
بر خلاف دیگر خودرو های تجاری دانگ فنگ که عمدتا به واسطه سایپا دیزل عرضه می شوند، کامیونت بونیز ۸.۵ تن و ۶ تن توسط شرکتی نوظهور به نام بونیز خودرو به بازار عرضه می شود. نام بونیز انتخاب هوشمندانه ای برای کامیونت و خودروساز جوان است زیرا باعث شناخته شدن هرچه بیشتر محصول و نام شرکت تولیدکننده به طور هم زمان می شود.
نکته قابل توجه این است که شرکت بونیز خودرو زیر مجموعه شرکت پرشیا خودرو است که واردات خودرو های جذاب بی ام و (BMW) و خدمات آن را به عهده دارد. شرکت بونیز و پرشیا خودرو متعلق به گروه فرزانگان هستند که در زمینه های متنوعی از جمله بازرگانی ، توليد و ساخت قطعات ، ساختمانی ، پتروشيمی و … فعالیت دارد.
کارخانه حودروسازی بونیز در شیراز احداث شده و مساحتی حدود ۱۴ هکتار دارد. این خودرو ساز جوان درحال حاضر کامیونت های بونیز ۶ تن و ۸.۵ تن را مونتاژ می کند و در آینده ای نزدیک تولید پیکاپ، کامیون و کشنده را برنامه ریزی کرده است. ظرفیت این کارخانه ۵۰۰ خودرو در سال می باشد اما در سال نخست تولید ۱۰۰۰ دستگاه برنامه ریزی شده است.
مشخصات ظاهری کامیونت بونیز
در نمای بیرونی طراحی مشابه به کامیونت ایسوزو دیده می شود. سپر فلزی در قسمت جلو کامیونت و لوگو و نام بونیز نیز در بخش مرکز جلوپنجره قرار گرفته شده است. سیستم ترمز اضطراری در پایین و سمت راست سپر قرار گرفته که جای تعجب دارد زیرا معمولا ترمز اضطراری را در بخش میانی سپر قرار می دهند.
نمای داخلی چنگی به دل نمی زند. متریال به کار رفته در اتاق از کیفیت قابل قبولی برخوردار نیستند. یک صفحه دیجیتالی در میان داشبرد در نظر گرفته شده و در بخش پایینی آن سایر دکمه های ضروری تعبیه شده.
مشخصات فنی بونیز
اگرچه اکثر کامیونت های چینی موجود در بازار مشخصات فنی و امکانات و تجهیزات نسبتا مشابهی دارند اما کامیونت بونیز یک تفاوت اساسی دارد. شاسی دوبل! شاسی دوبل از دو لایه موازی فلزی تشکیل شده که به یکدیگر متصل هستند که موجب افزایش استحکام، کاهش خطر خم شدن یا شکستن شاسی می شود.
مشخصات فنی کامیونت بونیز به شرح ذیل می باشد:
مشخصات موتور
کامیونت بونیز از یک موتور کامینز ۴ سیلندر با توان تولید ۱۵۵ اسب بخار نیرو در دور موتور ۲۶۰۰ دور بر دقیقه بهره می برد. حداکثر گشتاور این کامیونت چینی ۵۰۰ نیوتن متر در دور موتور ۱۲۰۰ تا ۱۹۰۰ دور بر دقیقه می باشد.
این نوع موتور مجهز به تزریق مستقیم، ۱۶سوپاپ، توربو شارژ و اینترکولر است و سیستم سوخت رسانی آن انژکتور و ریل سوخت مشترک بوش آلمان است
موتور کامینز دارای استاندارد یورو ۵ است و در اکثر کامیونت های موجود در بازار استفاده می شود و به همین علت قطعات آن به وفور یافت می شود.
مشخصات گیربکس
گیربکس کامیونت بونیز FAST ایتون می باشد که مشابه گیربکس کامیونت ویرا Y9 است. این گیربکس دستی ۱+۶ دنده دارد.
کلاچ نیز تک صفحه ای خشک با فنر دیافراگمی می باشد مکانیزم آن بادی-روغنی است.
سیستم تعلیق، سیستم ترمز و ظرفیت سوخت
سیستم تعلیق کامیونت بونیز در جفت محور فنر چندلایه شمشی همراه با کمک فنر تلسکوپی است.
سیستم ترمز در محور جلو دیسکی و در محور عقب کاسه ای است. سیستم های ترمز بکار رفته در کامیونت بونیز سیستم ترمز ضدقفل مجهز به کنترل پایداری الکترونیکی، سیستم ترمز اضطراری پیشرفته، ترمز اگزوز و ترمز پنوماتیکی می باشد.
کامیونت بونیز دارای یک باک آلومینیومی با ظرفیت ۲۰۰ لیتر می باشد.
امکانات و تجهیزات رفاهی مهم کامیونت بونیز
سایر امکانات و تجهیزات رفاهی مهم عبارتند از:
- سیستم هشدار خروج از خط
- سیستم مولتی مدیا
- سیستم تهویه مطبوع
- کروز کنترل
- چراغ های مه شکن
- چراغ جلو اتوماتیک
- قفل مرکزی
از رقبای کامیونت بونیز می توان به کامیونت ویرا Y9 اشاره کرد. نظر شما درمورد کامیونت بونیز ۶ تن و ۸.۵ تن چیست؟ آیا نسبت به رقبای خود توان جلب رضایت خریداران را دارد یا خیر.
دیدگاهتان را بنویسید