۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

فروش کشنده دست دوم وارداتی

در سال‌های اخیر و با توجه به تحریم‌های گسترده علیه صنعت و تجارت کشور، خسارت‌های زیادی هم در بخش تولید و هم در بخش واردات در صنعت حمل و نقل جاده‌ای و ترانزیت ایجاد شده است. این در شرایطی است که حدود 40 درصد ناوگان کامیونی ما، فرسوده است. با توجه به بنیه اقتصادی جامعه، یکی از راهکار‌های موجود برای ایجاد اشتغال، افزایش توان ناوگان حمل و نقل از طریق فروش کشنده دست دوم وارداتی است که خود باعث صرفه جویی در مصرف سوخت، کاهش تولید آلاینده‌های زیست محیطی، کاهش تولید آلاینده‌های صوتی، ارتقای ایمنی جاده‌ای، راحتی و آسایش رانندگان و نوسازی ناوگان کامیونی است. میانگین سن ناوگان خودروهای سنگین در کشور حدود 18 سال است. بخش حمل و نقل از جمله اجزای بسیار مهم نظام اقتصادی هر کشوری است و نظام اقتصادی ایران نیز از این امر مستثنا نیست. در صورت ناکارآمدی سیستم حمل و نقل باری سنگین، به نوعی اقتصاد کشور فلج می‌شود و قیمت برخی اقلام به دلیل کمبود، به شدت افزایش خواهد یافت و برخی صنایع به دلیل نرسیدن نهاده‌ها و مواد اولیه تا مرز تعطیلی پیش خواهند رفت. بر اساس ماده ۸ قانون هوای پاک، اگر ناوگان باری و مسافری درون و برون شهری، فرسوده و ناکارآمد باشد از فعالیت‌هایی همچون جابه‌جایی بار و مسافر، صدور بیمه شخص ثالث، خرید و فروش و ثبت نقل و انتقال، انجام معاینه فنی و صدور برگه معاینه فنی و تردد در جاده‌ها و شهرهای کشور منع می‌شوند. در حال حاضر قیمت انواع خودروهای سنگین به شدت افزایش یافته است، چون به علت تحریم، تولیدات داخلی کاهش یافته و واردات هم شکل سازمان یافته و نظام مندی ندارد، ضمن آنکه قیمت این دسته از خودروها بیش از تورم افزایش داشته است. در بازار فروش کشنده دست دوم وارداتی یکی از شرایط تعیین شده این است که این خودروها باید تولیدات اروپا، ژاپن یا کره جنوبی باشند که به هر حال این خودروها معمولا استاندارد روز اروپا و داخل را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ دارند.

image1 5

شرایط کامیون‌ها و کشنده‌های وارداتی


خودروهایی که در طرح فروش کشنده دست دوم وارداتی مشمول اجازه ورود به بازار کشور می‌شوند، باید دارای شرایط و ویژگی‌هایی باشند که بر اساس مصوبات به قرار زیر هستند:

  • نباید بیش از سه سال از زمان ساخت آن‌ها گذشته باشد.
  • کامیون‌ها می‌توانند دارای بارگیر ثابت یا غیرثابت (کشنده) باشند.
  • کامیون‌های وارداتی، باید شرایط زیست محیطی، استانداردها و شرایط لازم برای حمل‌ونقل بین‌المللی و ورود به کشورهای اروپایی را دارا باشند.
  • در مرحله اول، اولویت واردات با کامیون‌های دارای ظرفیت- مندرج در کارت مشخصات وسیله نقلیه- هیجده (۱۸) تن و بالاتر است.
  • کامیون‌هایی می‌توانند به کشور وارد شوند که ساخت کشورهای اروپایی، ژاپن یا کره جنوبی بوده و در پنج (۵) سال گذشته مدل‌های مشابه آن‌ها در کشور تولید و یا به کشور وارد شده باشند. کامیون‌های وارداتی جدید ساخت کشورهای مذکور باید از نظر ایمنی، کیفیت و آلایندگی‌های محیط زیست در زمان ساخت، مورد تائید دستگاه‌های ذی‌ربط باشد.
  • کامیون‌های وارداتی باید از نظر ایمنی، کیفیت و آلایندگی‌های محیط زیست با استانداردهای روز و اجباری که مورد تائید مراجع ذیربط بوده، انطباق داشته و دارای استاندارد e-mark نیز باشند.
  • کامیون‌ها باید از خدمات پس از فروش موضوع قانون حمایت از مصرف کنندگان خودرو برخوردار باشند. (چنانچه واردکننده خدمات پس از فروش موضوع قانون فوق را طبق مقررات راساً ارائه نماید، ارائه مجوز فوق قابل قبول بوده و در غیر این صورت باید مجوز رسمی و قانونی از شرکت یا کارخانه دارای حق قانونی ارائه دهنده خدمات فوق اخذ و ارائه کند.)
کشنده دست دوم

شرایط کامیون‌های اسقاطی


در ازای فروش کشنده دست دوم وارداتی، قوانینی مصوب شده تا با تعدیل بازار و همچنین بهسازی ناوگان حمل و نقل، اثرات مطلوب‌تری در این زمینه ایجاد نماید. این شرایط و قوانین به شرح زیر هستند.

  • واردات هر یک دستگاه کامیون منوط به اسقاط، حداقل یک دستگاه کامیون که از زمان ساخت آن بیش از بیست و پنج (۲۵) سال گذشته باشد و ظرفیت آن نیز می‌تواند حداکثر سه (۳) تن کمتر از ظرفیت کامیون وارداتی باشد. در این مرحله، ظرفیت کامیون اسقاطی مندرج در کارت مشخصات وسیله نقلیه حداقل پانزده (۱۵) تن است.
  • کامیون مورد اسقاط در طرح فروش کشنده دست دوم وارداتی باید فعال در بخش حمل‌ونقل عمومی و دارای معاینه فنی معتبر در زمان اسقاط (برابر اسناد ثبتی در سامانه‌های سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای) باشد.
  • به ازای اسقاط کامیون، پس از تایید سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای، سود بازرگانی کامیون وارداتی بیست و پنج (۲۵) درصد توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران کاهش می‌یابد.

شرایط واردکنندگان کشنده دست دوم

برای تامین اقلام مورد نیاز برای فروش کشنده دست دوم وارداتی، مالکان وسایل نقلیه فرسوده، شرکت‌های حمل‌ونقل توانمند دارای مجوز از سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای، کارخانجات تولیدکننده خودروهای سنگین و شرکت‌های واردکننده کامیون‌های سنگین دارای مجوز از وزارت «صمت» می‌توانند مبادرت به واردات نمایند. در مرحله اول، سقف میزان واردات در هر درخواست توسط کارخانجات تولید کننده داخلی خودروهای سنگین یک هزار (۱۰۰۰) دستگاه، شرکت‌های حمل‌ونقل توانمند یکصد (۱۰۰) دستگاه، شرکت‌های واردکننده کامیون‌های سنگین پنجاه (۵۰) دستگاه و مالکان حقیقی و حقوقی وسایل نقلیه فرسوده ده (۱۰) دستگاه است که مقادیر قابل توجهی جهت تزریق به مارکت فروش کشنده دست دوم وارداتی از این طریق تامین خواهد شد.

هر کدام از ذینفعان فروش کشنده دست دوم وارداتی بسته به نوع مدل کامیون وارداتی مورد درخواست، باید تاییدیه خدمات پس از فروش از وزارت «صمت» (صنعت و معدن و تجارت) ، مستندات و مدارک مربوط به استاندارد روز و ایمنی و کیفیت از سازمان ملی استاندارد کشور و استاندارد روز و اجباری آلایندگی از سازمان حفاظت محیط زیست را تهیه و به سازمان ارائه نمایند. در زمینه فروش کشنده دست دوم وارداتی توسط واردکننده، سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای هیچ‌گونه مسئولیتی در قبال خریدار ندارد؛ بنابراین خریداران ‌باید در این خصوص با تحقیق و بررسی کامل و دقت نظر در مراحل ثبت نام و خرید اقدام نمایند. قیمت تمام شده برای فروش کشنده دست دوم وارداتی توسط مراجع ذی‌صلاح و نظارتی با توجه به قرارداد خرید خارجی ناوگان، تعیین و ملاک عمل برای عرضه در داخل کشور قرار خواهد گرفت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *