کشنده شاکمان Z3 به علت اتاق جادار و استایل زیباترشان همواره در دنیا و البته کشورمان ایران از طرفداران خاص خود بهرهمند بودهاند. به دلیل محدودیتهای قانونی و ایمنی در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله کشورهای اتحادیهی اروپا، امکان استفاده از این قبیل خودروهای سنگین وجود ندارد. اما در ایران با وجود ملاحظاتی در زمینهی متراژ تریلر، امکان تردد آنها در جادهها وجود دارد. ویرا دیزل تنها شرکتی هست که در سالهای اخیر اقدام به معرفی محصولی تحت عنوان شاکمان کانونشنال یا همان کشنده ویرا Z3 نموده است.
این خودروی سنگین اولین بار در روز ۲۶ اردیبهشت ماه در نمایشگاه خودرو شهر آفتاب توسط ویرادیزل رونمایی شد و با توجه به ویژگیهای ظاهری، فنی و آپشنی این خودرو مورد استقبال طیف گسترده ای از علاقمندان و بازدید کنندگان قرار گرفت.
ویرادیزل همچون پیلسان و مایان دیزل از شرکتهای تابع گروه صنعتی ماموت میباشد که محصولات برند شاکمان را تحت برند ویرا به بازار عرضه می کند. تا بحال در مجله اتوبان به معرفی کامیونت Y9 و کشنده Cab Over Y3 پرداختهایم. در این مطلب به معرفی کشندهی دماغدار Z3 خواهیم پرداخت.
طراحی بدنه و نمای ظاهری کشنده شاکمان Z3
کشنده شاکمان Z3 یا کانونشنال (Conventional) به لحاظ داشتن شکل ظاهری خاص همواره مورد توجه هستند. در قارهی آمریکا انواع ماک، پیتربیلت، فرایت لاینر، ولوو VNL از بازار فروش بسیار مناسبی بهرهمند هستند و انتخاب اول رانندهها هستند به لحاظ اتاق جادار و راحتتر نسبت به کشندههای مرسوم به بیدماغ COE (مخفف Cab Over Engine) میباشند.
همچنین به لحاظ طراحی کشیده دارای ضریب درگ مناسبی هستند (به زبان ساده ضریب درگ عبارت است از مقدار مقاومت آیرودینامیکی خودرو) که منجر به کاهش صدا در سرعت و کاهش مصرف سوخت میگردد. همچنین ایمنی راننده و سرنشین هنگام برخورد از جلو، در این نوع خودروهای سنگین بیشتر از انواع دیگر حفظ میگردد.
شاکمان دماغدار یا همان ویرا Z3 هم به لحاظ طراحی شبیه ولوو VNL و تا اندازهای هم پیتربیلت آمریکایی هست. مواردی از جمله دماغهی کشیده، سقف کابین، فلاپ اطراف بدنه، جلوپنجره و رینگهای کرومی و… از جملهی آنها هستند. چراغهای اصلی جلو دارای طراحی یک پارچه هستند و خط دیلایت در بالای آن و لنز (عدسی) در میانهی آن قرار گرفته است. ادامهی دیلایت این خودرو در چراغ مهشکن پایین چراغ اصلی امتداد یافته است.
طراحی جلوپنجره شاکمان کانونشنال نیز با ریموت این خودرو هماهنگی جذابی دارد که در تصویر زیر مشخص هست. دور تا دور این خودرو مجهز به سنسورهای مجاورت هستند که راننده را از طریق نمایشگر میانهی صفحه دیجیتالی آمپرها، در رانندگی در فضاهای کوچک یاری میرساند.
تمامی قسمتهای پایین بدنه بهعلاوه قسمت دماغه یا همان درب موتور این کشنده برای کاهش وزن و به تبع آن کاهش مصرف سوخت از جنس فایبرگلاس کار شده است. به لحاظ طول بیشتر شاسی، جاگذاری باتریها نیز در مکان مناسبی در زیر اتاق و به دور از منبع اگزوز یا مخازن سوخت قرار گرفته است.
نکتهی قابل ذکر دیگر وجود داشتن پنجره بر روی دیوارهی عقب کابین هست که طرفداران و مخالفان خاص خود را دارد. هرچند از منظر ایمنی وجودِ قسمت شیشهای در قسمت پشت کابین کشندههای روز دنیا امری منسوخ است.
طراحی داخل کابین و نمای داخلی کشنده ویرا Z3
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، طراحی داخلی (Interior Design) محصولات شاکمان برگ برندهی آنهاست. استفاده از طراحی نوین و شبیه به خودروهای سواری، استفاده از صفحه نمایش بسیار بزرگ و استفاده از متریال خوب در ساخت داشبرد و اکثر نقاط کابین ملموسترین نکاتی است که در بدو ورود توجه هر بینندهای را به خود جلب میکند.
کشنده ویرا Z3 از معدود کشندههای است که به صورت کیلس استارت میباشد و فقط کافیست ریموت داخل کابین باشد تا خودرو توسط دکمهای در پنل میانی، استارت بخورد.
به لحاظ اینکه موتور این خودروهای سنگین در جلوی کابین قرار دارد، شاهد برآمدگی در کف اتاق نیستیم. تردد در اتاق برای راننده و سرنشین به راحتی صورت میگیرد.
فرمان هیدرولیک، کروز کنترل، نمایشگر ۱۰ اینچ به همراه دکمههای کنترلی روی فرمان، دوربین ۳۶۰ درجه به همراه سیستم مدیریت نقاط کور اطراف، سیستم نشانگر باد چرخها (TPMS)، صندلی راننده پنوماتیک همراه با گرمکن سردکن و ماساژور، تهویه مطبوع اتوماتیک، آینههای برقی و گرمکن دار، شیشه بالابربرقی مجهز به پاور ویندوز، سنسور باران، یخچال با گنجایش بالا، آبسردکن و آبگرمکن، کولر درجا، بخاری در جا، تنظیم ارتفاع کشنده با ریموت (ECAS)، دو تخت خواب با عرض بسیار مناسب و… از تجهیزات استاندارد داخلی این کشنده محسوب میشوند.
پیشرانه کشنده شاکمان کانونشنال ویرا دیزل
موتور کشنده شاکمان Z3 ساخت کامینز (۴۹۰-CUMMINS ISGe5) 6 سیلندر و حدود ۱۲ لیتری میباشد. همانطور که از کد پیشرانه هم مشخص هست، قادر به تولید ۴۹۰ اسب بخار در ۱۹۰۰ دور بر دقیقه میباشد. گشتاور تولیدی آن نیز ۲۳۰۰ نیوتن متر میباشد که در محدودهی دور موتور ۱۱۰۰ تا ۱۳۰۰ دور بر دقیقه به دست میآید.
موتور این خودروهای سنگین همچنین دارای استاندارد آلایندگی یورو ۵ (EURO V + EEV) میباشد. هر چند بعید به نظر میرسد با توجه به محدودیتهای کشورهای اطراف امکان تردد گستردهی بینالمللی برای آن فراهم باشد.
این موتور در حال حاضر بروی محصولاتی همچون کشندهی دیما HT490، فوتون آئومان H5، امپارو BD500 نیز قرار دارد.
گیربکس و تجهیزات فنی کشنده شاکمان دماغدار Z3
جعبه دنده دقیقا فصل تفاوت بین کشنده شاکمان Z3 و تقریبا همهی کشندههای دیگر تولید داخل میباشد. آنجایی که دیگر خبری از ZF Traxon نیست. شرکت ویرا دیزل این کشنده را با گیربکس ایتون EATON ارائه میکند. این گیربکس با کد EHDM-26N112C-R به بازار عرضه خواهد کرد.
جعبه دندههای ایتون دارای مشخصات و کیفیت ساخت ممتازی هستند. این گیربکس دارای ۲+۱۲ دنده میباشد که قابلیت تعویض اتوماتیک و دستی را به راننده میدهد. این جعبه دنده دارای ریتاردر قدرتمند ۵ مرحلهای فویت آلمان (VOITH) میباشد.
این گیربکس به مدت ۴ سال و فارغ از عدد کیلومتر، دارای گارانتی ویرا دیزل میباشد و نشان از کیفیت و اطمینان ویرا به محصول مورد انتخاب و تولیدی خود دارد.
مخزن سوخت کشنده شاکمان Z3 دارای دو باک ۳۰۰ لیتری و ۷۰۰ لیتری میباشد که مجموع ۱۰۰۰ لیتر گازوئیل را در خود جای خواهد داد. ظرفیت مخزن ادبلو (AdBlue) این کشنده نیز ۶۰ لیتر میباشد.
تجهیزات ایمنی و امکانات رفاهی کشنده شاکمان Z3
از تجهیزات ایمنی کشنده شاکمان Z3 میتوان به مواردی همچون ترمز پنوماتیک ۴ چرخ دیسکی، ترمز ABS ضد قفل، سیستم ترمز الکترونیکی EBS، کنترل پایداری الکترونیکی ESC، کنترل لغزش خودرو ASR، ترمز اظطراری هوشمند AEBS، سیستم هشدار حرکت بین خطوط LDWS، سیستم هشدار برخورد از جلو FCW و… اشاره کرد.
تعلیق کشندهی شاکمان دماغدار در محور جلو مبتنی بر فنر تخت پارابولیک و در محور عقب مبتنی بر ۴ بالن میباشد. تعلیق اتاق این کشنده هم مثل اکثر تولیدات ساخت داخل، مبتنی بر ۴ بالن میباشد.
ضمن اینکه کشنده شاکمان Z3 دارای استاندارد حمل کالاهای خطرناک (ADR) نیز میباشد که میتواند آن را مورد توجه برخی شرکتهای حمل کالای سوختی و خطرناک قرار دهد.
قیمت کشنده شاکمان Z3 ویرا
با وجود گذشت قریب به یکسال از رونمایی کشنده شاکمان Z3 توسط ویرا دیزل، این خودرو هنوز به فاز تولید انبوه وار نشده است. بنابراین قیمتی هم برای آن نمیتوان اعلام کرد. اما با توجه به اعلام اولیهی شرکت احتمالا با قیمتی بین ۵ الی ۶ میلیارد تومان به بازار عرضه خواهد شد. اینکه قیمت بازار آزاد این کشنده در چه حدی باشد، باید منتظر اقبال آن در بازار باشیم و میزان عرضه و تقاضای آن را ببینیم. شما میتوانید با کلیک بروی صفحهی قیمت روز خودرو اتوبان، از آخرین قیمتهای روز خودروهای سنگین مطلع شوید.
آشنایی با کشنده شاکمان کانونشنال Shacman Conventional Z3 ویرا دیزل
پینگ بک: بررسی شکموتو X5000 محصول آریندیزل | مجله خودرو اتوبان
پینگ بک: کشنده هانوان P560 محصول کاملدیزل | مجله خودرو اتوبان
پینگ بک: ولوو سوسماری؛ مشخصات فنی و نمای داخلی | %sitename